torstai 7. maaliskuuta 2013

Hindude uus aasta

Kui ma reisi alguses kirjutasin, et sattusime kogemata hiina kalendri järgi uueks aastaks Vietnami, siis uskuge või mitte, aga me oleme sattunud Balile hindu kalendri järgi uueks aastaks :) .
No, olgu, mitte päris, sest meie tagasilend algab 11.03 ja uus aasta saabub just selle päeva õhtul. :)

Aga, ma tahtsin hoopis sellest kirjutada, et päev ennem uut aastat on Balil ogoh-ogoh' ite festival. Ogoh-ogohid on mütoloogilised kujud, põhiliselt deemonid. Kui me taksoga lennujaamast läbi Bali Ubudi sõitsime, siis nägime tee äärtes suuri skulptuure, mis alles pooleli olid. Kohapeal selguski, et need kujud on ogoh-ogohid, mida hakatakse valmistama juba jaanuaris.

Nagu pildilt näha, on kuju alles bambusest konstruktsiooniga ümbritsetud. See on selleks, et paremini teda ehitada ja selle pealt värvida. Kohalikus lehes oli isegi artikkel, et selle ürituse tarbeks võetakse pealinna Denpasari lähedalt palju bambusmetsa maha ja sellest on kahju. Mõnede kujude juures on suured infotahvlid, kus kirjas annetajate nimed ja nimekiri, kuhu nende raha on kulunud.
Kujud ise on nagu pappmašeed, sisaldades heina, ajalehti, kaetud porolooni, värvi ja muude põlevate materjalidega.




Hetkel asuvad need kujud kõik kuskil katuse all. Esmaspäeval aga tuuakse nad kõik tänavale ja hakkab suur paraad, mis kestab õhtul 18.00 -23.00. Ja lõppeb kogu see üritus sellega, et kujud pannakse põlema.:) mis on ka loogiline, sest kus sa neid ikka hoiad, järgmine aasta tehakse ju uued.






Posted via DraftCraft app




Posted via DraftCraft app

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti