tiistai 26. helmikuuta 2013

Toitudest

Nagu kindlasti kuulnud olete saab Vietnamis väga hästi süüa. Siin on hästi erinevaid söögikohti. Oleme julgelt söönud nii restoranis, kui tänaval. Siiani oleme terved. :)

Kui jõudsime Saigoni, siis sattusime sööma ühte huvitavasse tänavarestorani. Kõik sildid on siin kohalikus keeles, ükski töötaja inglise keelt ei räägi, seega otsime alati, et oleks mingi pilt, või toit nähtaval, siis saame näpuga näidata. Selles kohas oli aga nii, et suurelt oli väljas hind 1,5 dollarit, aga mille eest, me aru ei saanud. Klaasi taga olid erinevad toidud, nii sai sealt näpuga näidatud, et võtaks ühe kalalõigu, ühe seaprae ja ühe hiidkreveti. Vietnamlased on väga sõbralikud, naeratavad ja on valmis sinu jaoks kõike tegema. Nii juhatati meid peale näpuga näitamist kohe lauda. Jäime sinna siis ootama, kuni lauale hakkas tulema erinevaid taldrikuid ja kausse. Algul tundus, et toitu on hiigelpalju, aga me sõime ära veel ka pool suurt kaussi riisi, mingeid erinevaid idusid ja suure kausi suppi. Peale nende väljavalitute. Magustoiduks olid laual banaanid ja lisaks toodi veel arbuusi.
Ja lõpuks selguski, et iga taldrikutäis maksis 1,5 dollarit, ainult hiidkrevett oli kolm korda kallim. Ja oi, kui maitsvad need kõik olid.

Aga mul jäi kirjutamata veel, et Dalatis peale motikatuuri kutsus meie giid meid kõiki õhtusöögile. Ta viis meid ühte väga heasse restorani, kus olid uhked laudlinad ja suured aknad madala ( II korrus ) panoraami imetlemiseks. Suures saalis polnud ühtegi hingelist.
Giid, kes varem ka kokaametit pidanud tellis ise meile valiku Vietnami parimatest toitudest. Oi, no olid alles maitsvad !!!!
Saime ise endale imeõhukesest riisipaberist rulle keerata, süüa kala ja krevete. Laual oli nõgesesupp ( väga meie enda oma moodi ), kana sidrunheinaga ja hirveliha. Liha muide on siin alati imepisikesteks viiludeks või tükkideks lõigatud, et saaks pulkatega need kohe suhu pista. Mulle maitsevad kõige rohkem kastmed, nendes on mitmeid eri maitsenüansse.

Üks kuulsamaid toite on PHO, ehk supp, mida pakutakse pea igas söögikohas. Seda võib saada otse tänaval, mutikese kastrulist.

Laual on tavaliselt laimilõigud, kalakaste, sojakaste, tšillipipar tükeldatuna, kas paljalt või kalakastmes ja salatihunnik. Suppi saad vatavalt soovile, kas kana-, sea- või loomaliha. Sellel pildil on termoses roheline tee, et põlevat suud leevendada.



Supp tuuakse sulle lauda ja võid siis vastavalt soovile lisada hunniku maltsa, tšillit, laimi või mingit kastet.

Mulle see supp maitseb, ta on hapu, meenutades meie hapukapsasuppi, palju riisinuudleid ja liha sees, toitev.

Posted via DraftCraft app

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti